Австралийският министър на отбраната  Ричард Марлс (на снимката) каза, че

...
Австралийският министър на отбраната  Ричард Марлс (на снимката) каза, че
Коментари Харесай

Австралия не обещава да вземе страната на САЩ при евентуален конфликт в Тайван

Австралийският министър на отбраната  Ричард Марлс (на снимката) сподели, че страната му не е дала обещание на Съединени американски щати да поддържа съдружника му Тайван при възможен предстоящ спор в подмяна на съглашението за придобиване на американски нуклеарни подводници, съобщи АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Миналата седмица американският президент Джо Байдън и министър председателите на Австралия (Антъни Албанезе) и Англия (Риши Сунак) оповестиха, че Австралия ще закупи нуклеарни подводници от Съединени американски щати, с цел да модернизира флота си на фона на възходящото безпокойствие от въздействието на Китай в Индо-Тихоокеанския район.

Австралийски критици на тази договорка настояват, че Съединени американски щати няма да дадат пет от своите подводници с нуклеарно задвижване от клас " Вирджиния ", без да получат гаранции, че те ще бъдат разполагаем при положение на възможен спор на Китай с Тайван.

Пекин твърди, че самоуправляващият се либерален остров, който се отдели през 1949 година от Китай след революция, би трябвало да бъде причислен към китайската континентална територия, даже със мощ, в случай че това е належащо.

Министърът на защитата на Австралия съобщи, че неговото държавно управление не е дало на Съединени американски щати никакви обещания по отношение на Тайван. " Категорично не бих могъл да бъда по-ясен от това ", сподели Марлс.

" Искам в действителност ясно да заявя, че моментът, в който се появи байрак на първата от тези подводници от клас " Вирджиния " при започване на 2030 година, ще бъде моментът, в който тази подводница ще бъде под цялостния надзор на австралийското държавно управление, и още веднъж желая да подчертая, че никой не трябва да чака нещо друго. Имам поради, че е явно, че нещата се базират на това ", добави той.

Подобно на Съединени американски щати Австралия води политика на " стратегическа двоякост ", като отхвърля да съобщи по какъв начин би реагирала при положение на китайско нахлуване против Тайван. През 1951 година Австралия и Съединени американски щати подписаха двустранен контракт за защита, който ги задължи да се съветват една друга, в случай че някоя от тях бъде подложена на нахлуване, само че в този контракт няма ангажимент за взаимна отбрана. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР